Σάββατο, Ιουνίου 21, 2008

Τέσσερα σκάνδαλα και μια κηδεία!

Ένα άρθρο αναδημοσίευση από το Ovi magazine

Μήπως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συνέχεια τα τελευταία χρόνια δεν δείχνουν απλά ότι κάτι πάει στραβά με τις δομές του πολιτικού συστήματος αλλά ότι κάτι πάει πολύ στραβά με όλες τις κοινωνικές δομές; Ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας κοινωνικής κρίσης; Και μήπως τη λύση σε αυτό που πάει στραβά και το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει να εντοπίσει και να διορθώσει έχει αναλάβει να το διορθώσει μια εξ ίσου άρρωστη κοινωνία;

greek01_400Ζώντας μακρυά από την Ελλάδα και απολαμβάνοντας μια κοινωνία πρόνοιας, αν και το αποφεύγω τουλάχιστον συνειδητά δεν μπορώ να μην κάνω συγκρίσεις και βέβαια πέρα από τον μύθο η Σκανδιναβία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα ή τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το σύστημα δεν λειτουργεί από ανθρώπους με πάθη και σφάλματα. Το έχω εξηγήσει και παλαιότερα πολλές φορές ότι η όποια σύγκριση πρέπει να πάρει υπ' όψιν τις ιστορικές και τις κλιματολογικές συνθήκες που ορίζουν το περιβάλλον, έτσι η όποια σύγκριση του εκπαιδευτικού συστήματος για μένα είναι τουλάχιστον δύσκολη εάν όχι εσφαλμένη. Παράλληλα σε χώρες που το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τους -30 βαθμούς Κελσίου η κοινωνική πρόνοια είναι τουλάχιστον θέμα επιβίωσης, ζωής και θανάτου.

Το ξέρω ότι από πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται αλλά αφορμή για αυτές τις σκέψεις και τις συγκρίσεις την έδωσαν τα τέσσερα – κορυφαία από τα πολλά – σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, η παρακολούθησή τους μέσω ίντερνετ πάντα με παράλληλη ακρόαση της αντίδρασης του κόσμου από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς όπου ακροατές επικοινωνούν τηλεφωνικά με παραγωγούς εκφράζοντας άποψη και τέλος οι προσωπικές μου επικοινωνίες με φίλους και γνωστούς.

Κατ' αρχή τα τέσσερα σκάνδαλα ξεκινώντας με το κατ' εμένα κορυφαίο αυτή τη στιγμή, το σκάνδαλο της Siemens! Μίζες εκατομμυρίων υπήρξαν, το θέμα είναι που πήγαν αυτά τα λεφτά και τι πήραν οι ...δωρητές σε αντάλλαγμα. Επειδή έχω κάνει και ο ίδιος έρευνα σε παρόμοιο σκάνδαλο αυτό που έμαθα είναι ότι τα λεφτά είναι πάντα πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι, ότι αυτοί που πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν οι μεσάζοντες – αυτοί που ξέρουν την κατάλληλη επαφή και μπορούν να στήσουν τη συνάντηση και αυτοί που από πλευράς 'δωρητή' βρήκαν αυτόν που θα κάνει την επαφή, - κάποιοι μέσα στην εταιρία που διαχειριζόντουσαν το ποσό μιας και πρόκειται για 'αόρατο' ποσό που δεν παιρνα από κανένα λογιστικό η φορολογικό βιβλίο άρα κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει φανερά κανέναν και τέλος ο τελικός αποδέκτης που δεν είναι και απαραίτητα αυτός που θα κάνει και τη χάρη.

Άρα εάν θέλουν τους πραγματικούς ένοχους που διαπράξουν την απιστία ή καλύτερα το έγκλημα πρέπει να ψάξουν μεταξύ των λοχαγών και όχι των βασιλιάδων. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο στη περίπτωση χρηματισμού πολιτικών είναι ότι πολλές φορές όλη αυτή η αλυσίδα συνενόχων δεν έκανε τίποτα απολύτως προς την έκβαση του αποτελέσματος για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και το μόνο που κάναν ήταν να πουλήσουν ακριβά ένα αποτέλεσμα που δεν επηρέασαν αλλά το ξέραν και εκεί είναι το κλειδί τις περισσότερες φορές, στους κρατώντες τη πληροφορία την κατάλληλη στιγμή για την εξέλιξη της συνωμοσίας. Από εμπειρία σας λέω ότι τις περισσότερες φορές οι πολιτικοί που εμπλάκησαν είχαν απόλυτη άγνοια παρ' όλο ότι διασυρθήκαν καταστρέφοντας καριέρες και οικογένειες. Παράλληλα στον κανιβαλίστηκο χώρο της πολιτικής τις περισσότερες φορές επ' ευκαιρία τέτοιων σκανδάλων που η λάσπη κυριαρχεί βρίσκεται και η ευκαιρία για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Το τραγικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τα βέλη είναι ...οικεία!

Με τα παραπάνω δεν θέλω με τίποτα να αθωώσω τον τον Σημίτη, τον Τσουκάτο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή όποιον άλλο πολιτικό εμπλέκεται με το θέμα Siemens, απ' εναντίας πιστεύω ότι όποιος εμπλέκεται έστω και έχοντας απλή γνώση του τι συνέβαινε θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Και λέγοντας έστω και την παραμικρή ανάμειξη έρχομαι στο δεύτερο σκάνδαλο, αυτό του Ζαχόπουλου και του γραμματοκομιστή Αθανασιάδη και με όλα τα παρακλάδια που αποκαλύφθηκαν. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα οικογενειακό δράμα με πολύ δόση κλειδαρότρυπας και όπως συνήθως είδαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος βάζοντας στη φυλακή μια κοπέλα που έχασε κάθε αίσθηση σοβαρότητας και αξιοπρέπειας για μια θέση στο δημόσιο, τόσο απλά είναι τα πράγματα. Το σκάνδαλο δεν ήταν ποτέ τίποτα περισσότερο από μια εφηβικής αξίας πορνογραφική και αυτοβιογραφική ταινία και ένας ανόητος κοριτσίστικος εκβιασμός και αυτά είναι θέματα απλών αστικών δικαστηρίων που δεν απαιτούν ούτε το διασυρμό ούτε την προφυλάκιση. Σκάνδαλο δεν ήταν οι αντιδράσεις του γραμματοκομιστή και η απόκρυψη του ονόματος ενός ακόμα χαφιέ – γιατί αυτός είναι ο μόνος και πραγματικός τίτλος που του αρμόζει και ας τον αποφεύγουν όλοι – ούτε η ανόητες και παιδαριώδεις απαντήσεις του κυβερνητικού κόμματος. Σκάνδαλο είναι η συμμετοχή του Ζαχόπουλου στη κυβέρνηση. Σκάνδαλο είναι ο ρόλος που έπαιξε στην οικονομική διαχείριση ενός υπουργείου με ασύλληπτα κεφάλαια και πιθανώς ο ρόλος του που πολύ διακριτικά έχει σκεπαστεί από όλες τις πλευρές για την προβολή και πιθανώς επαγγελματική αποκατάσταση της οικογενείας του σημερινού πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα σκάνδαλο είναι και η διακίνηση άλλων ασύλληπτων ποσών από τον κομματικό χαφιέ κύριο Αθανασιάδη που αποκαλύφθηκε την ίδια περίοδο.

Στην πραγματικότητα το μόνο θύμα της ιστορίας είναι Εύη Τσέκου που βρίσκεται στη φυλακή ουσιαστικά κατεστραμμένη και διασυρμένη κοινωνικά και οικονομικά

Τώρα το ένα φέρνει το άλλο και μιλώντας για ερωμένες φτάσαμε στη περίπτωση δολοφονίας του τέως διοικητού του ΙΚΑ. Μετά από όλο αυτό το τσουνάμι σκανδάλων έχω ξεχάσει πια ακόμα και το όνομα του και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ακόμα και τι συνέβει. Κι όμως αν εξαιρέσουμε το αποτέλεσμα που στην περίπτωση Ζαχόπουλου ήταν αίσιο τουλάχιστον όσο αφορά την ζωή του κατά τα άλλα υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Όπως και στην περίπτωση Ζαχόπουλου και ο τέως διοικητής του ΙΚΑ προέρχεται από τον κλειστό πρωθυπουργικό κύκλο, όπως ακριβώς ο Ζαχόπουλος διατηρεί ...στενή σχέση με στέλεχος του υπουργείου του και όπως ακριβώς ο Ζαχόπουλος βρίσκεται να διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά με πολλές γκρίζες πλευρές και τη βοήθεια της ερωμένης. Εδώ όμως τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές μιας και εκτός από το απατημένο σύζυγο-δολοφόνο κανένας άλλος δεν είδε τα σίδερα της φυλακής και αυτός ακόμα βρίσκεται εκτός μιας και η πράξη του θεωρήθηκε ...βρασμός ψυχής. Και αυτό μαζί με την συγκάλυψη αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του – ειδικά όταν συγκρίνεται με την περίπτωση Ζαχόπουλου – και εμπλέκει και την δικαιοσύνη.

Η δικαιοσύνη! Εάν η Siemens είναι το κορυφαίο σκάνδαλο τον τελευταίο καιρό τα όσα συμβαίνουν με την δικαιοσύνη είναι το κορυφαίο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών και συνδυάζει στοιχεία από όλα τα ανωτέρω, από χρηματισμούς και πολιτικές επιρροές μέχρι σεξ και ναρκωτικά. Τα όσα πριν από καιρό βγήκαν με την υπόθεση Μπουρμπούλια και το δικαστικό κύκλωμα ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου και θα με συγχωρήσετε για την έκφραση αλλά όχι ενός παγόβουνου φτιαγμένου από πάγο αλλά ενός παγόβουνου φτιαγμένου από σκατά που αγγίζει τους πάντες και στις πιο μακρινές παραφυάδες αυτής της κλειστής συντεχνίας που έχει την εξουσία να εκβιάζει ακόμα και κυβερνήσεις. Μιας μορφής εξουσίας με τις ρίζες της στις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας που με λύπη μου λέω με πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Άνθρωποι ξεπερασμένοι με φτωχή μόρφωση και ακραίες πολικές θέσεις στρατοδικείων του εμφυλίου και της χούντας είναι αυτοί που κατευθύνουν πολιτικά αυτή τη συντεχνία ακολουθούμενοι από άλλους που αθωώνουν εμπόρους ναρκωτικών και όπλων και πάντα έτοιμοι να χώσουν στα πιο σκοτεινά μπουντρούμια παιδάκια για λίγο χασις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του απαραίτητου μπαξίσι! Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ελληνικής δικαιοσύνης και το έχω αναφέρει και στο παρελθόν ότι οι μόνοι που μπορούν να την καταστρέψουν και να την ξαναφτιάξουν δίνοντας και την απαραίτητη αξιοπιστία είναι οι ίδιοι αυτοί οι δικαστικοί, πολύ πιθανώς οι δικαστικοί εξαιρέσεις. Αλλά και αυτοί ακόμα στην πρώτη κριτική που θα κάνουν έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο κύκλωμα που είναι έτοιμο να τους διαγράψει και να τους απορρίψει! Λυπάμαι αλλά από την απόσταση που μας χωρίζει δεν μπορώ να δω λύση!

Και τα σκάνδαλα δεν τελειώνουν εδώ, είναι σίγουρος ότι σύντομα ο ΟΤΕ θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας, τα οικογενειακά του Αλογοσκούφη θα κυριαρχήσει – βλέπετε ο υπουργός των οικονομικών ξέχασε το βασικό που είπε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος, η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια – και δεν έχει τέλος!

Πριν από λίγες μέρες η άρνηση των Ιρλανδών να εγκρίνουν τη συμφωνία της Λισσαβόνας θεωρήθηκε σαν τελεσίγραφο για την ανάγκη αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θετική θέση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη άρνηση προς τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να θεωρηθεί ανάλογο τελεσίγραφο προς τους 'Έλληνες πολιτικούς και δεν είναι προειδοποίηση πια, είναι τελεσίγραφο. Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει και δεν θα αλλάξει ούτε με πρόωρες εκλογές – δυστυχώς το κυβερνητικό κόμμα βλέποντας το ΠΑΣΟΚ στριμωγμένο από τη SIEMENS σκέφτεται σοβαρά το θέμα πρόωρων εκλογών – ούτε με μετασχηματισμούς, ούτε με διαγραφές. Αλλά και ποιος θα φέρει αυτή την αλλαγή;

Ο Καραμανλής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέδειξε ότι είναι η συνέχεια του θείου του και ιδεολογικά και χρονικά μιας και πολλά από αυτά που κάνει και λέει θυμίζουν εποχές προδικτατορικές. Ο μετά διαγραφών Γιώργος και χθεσινός Γιωργάκης είναι όπως λέει και ο λαός άλλα λέει το μυαλό και άλλα κάνουν τα χέρια! Εάν κυβερνήσει θα είναι εξ' ίσου αποτυχία του πολιτικού συστήματος με αυτήν που έδωσε την εξουσία στον Κώστα Καραμανλή! Για τον Τσίπρα έχω ξανά αναφερθεί, η πιο ξύλινη πλευρά του ΚΚΕ σε μοντέρνο στιλ και εμφάνιση και με έντονα κόμπλεξ για το κόμμα που είναι ένα! Το ΚΚΕ ζει στο μικρόκοσμο του χρόνια τώρα, τέλος ο Καρατζαφέρη είναι η υπενθύμιση ότι τα σταγονίδια τραγουδούν ακόμα! Τι έμεινε; ο ίδιος ο λαός που καθημερινά υποφέρει να τα βγάλει πέρα ενώ τα εκατομμύρια αλλάζουν χέρια, που το γάλα ακριβαίνει επειδή ακρίβυνε η βενζίνη.

Άντε τώρα να δούμε πιο θα είναι το επόμενο σκάνδαλο που έρχεται!

6 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα φιλε!ενα βιαστικο σχολιο απο την δουλεια..διαβασα την αναδημοσιευση,με καθηλωσε γιατι ηταν αυτο ακριβως που ηθελα να διαβασω,για τα θεματα της επικαιροτητας δηλαδη..
συμφωνω με ολες τις θεσεις σου κ με την τελευταια παραγραφο με τις αποψεις σου για τους αρχηγους των πολιτικων κομματων..

ovi είπε...

Καλημέρα φίλε μου, αυτό το 7/24 το δικό σου έχει αρχίσει να με ...ανησυχεί και ελπίζω διακοπές να είναι στο πρόγραμμα!

Δυστυχώς δεν γράφω συχνά στα Ελληνικά για το Οvi για τον απλό λόγο ότι πάντα συμβαίνει κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο που πρέπει κάπως να καλύψουμε και όταν πρόκειτε για πολιτικές αναλύσεις ένα μεγάλο μέρος πέφτει στις πλάτες μου :)

Αλλά αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και με τη συχνότητα που συμβαίνουν με ...τρελαίνουν. Αν τα μισά συμβαίναν στη Σκανδιναβία ούτε ξέρω τι θα συνέβαινε! Φαντάσου ότι υπουργός της νεοεκλεγμένης Σουηδικής κυβέρνησης παραιτήθηκε δύο μέρες μετά την ορκομοσία γιατί πριν αρχίσει την πολιτική της καριέρα, πριν από δώδεκα χρόνια είχε στο σπίτι της για ένα μήνα μια μετανάστρια που δεν την είχε ασφαλισμένη!!! Αυτό ήταν αρκετό για να τελειώσει την πολιτική της καριέρα!!! Τώρα στην Ελλάδα ...τι να πώ!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου ovi, πρώτη φορά βλέπω τόσο όμορφο άρθρο, πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.Πρώτα από όλα συγχαρητήρια λοιπόν.Βέβαια έχεις το πλεονέκτημα, ότι ζεις σε μια ΥΓΙΗ ΧΩΡΑ.Η Ελλάδα είναι σκατά.Το προηγούμενο άρθρο, για τις φυλακές και το κρατούμενο, έχει άμεση σχέση με αυτό εδώ. Γιατί ? Γιατί πολύ απλα στη χώρα μας, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ κανένας Νόμος.Αυτό σημαίνει ότι καταπατόνται καθημερινώς τα δικαιώματα των ανθρώπων.Πως να ζήσεις λοιπόν σε μια πραγματικότητα που δεν έχεις δικαιώματα ? Μόνο κάνοντας Απάτες, για να επιζήσεις μέσα στο διεφθαρμένο σύστημα. Είναι ο νόμος του Δαρβίνου, επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται ευκολότερα στις υπάρχουσες συνθήκες.Πίστεψε με φίλε μου, μόνο ο μισθός που παίρνει ο περισσότερος κόσμος, είναι ένα αρκετά καλό επιχείρημα, για να κοιτάνε οι Έλληνες μόνο και μόνο την επιβίωσή τους.Αφού δεν φτάνει και για τίποτα άλλο.
Οι μόνοι που τη γλιτώνουν, είναι αυτοί που φέυγουν στο εξωτερικό. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές, φεύγουν στο εξωτερικό, όχι για να κάνουν μεταπτυχιακό, αλλά για να ζήσουν μία ζωή καλύτερη.
Τέλος στην Ελλάδα τώρα πια, ελάχιστοι έχουν απομείνει σωστοί. Είναι εξαιρέσεις.Και δεν μιλώ μόνο για τα μεγάλα κεφάλια, αλλά για τον απλό κόσμο.
Ο Έλληνας κοιτάει την πάρτυ του μόνο και όχι το καλό του συνανθρώπου του και του κράτους του.
Μακάρι να είχα στήριξη, σε ένα ξένο Υγιές μέρος, να παρω τις βαλίτσες μου και να εξαφανιστώ από Ελλάδα.

ovi είπε...

Φίλε μου xolidoxos όταν ζεις μακρυά τόσα χρόνιαόσα ζω εγώ και ειδικά σε μια Σκανδιναβική χώρα με παραλθόν λιγότερο από 100 χρόνια, τότε η Ελλάδα και τα όσα συμβαίνουν πραγματικά πονάνε και πικραίνουν όσο κι αν προσπαθείς να μην συγκρίνεις!

Το ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του το καταλαβαίνω και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό όμως που με ενοχλεί είναι ότι δεν σταματάνε εκεί αλλά κάνουν και αυτοσκοπό την εκμετάλευση των υπολοίπων!

ovi είπε...

Και ...σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Yannis H είπε...

Θάνο, εδώ και αρκετό καιρό θυμώνω με όποιον αρχίζει τις κατηγορίες σε Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλο, Καρατζαφέρη και Σια. Εϊναι πολύ εύκολοι στόχοι - και επίσης, ΛΑΘΟΣ στόχοι.

Ο Ψωμιάδης είναι καραγκιόζης, βλάκας,φασίστας. Ε, και; Δημοκρατία έχουμε, που σημαίνει ότι ο κάθε καραγκιόζης μπορεί και βάζει υποψηφιότητα. Όταν όμως βγαίνει - και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή - ποιος φταίει; Ο ίδιος που έβαλε υποψηφιότητα ή αυτοί που τον έβγαλαν;

Το ίδιο πλέον πιστεύω και για τους υπόλοιπους, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, πολιτικούς μας. Σε κανέναν να μην απευθύνουμε κατηγορίες, κανέναν να μη δείχνουμε με το δάχτυλο. Μόνο τους εαυτούς μας. Εμείς τους βγάλαμε, εμείς πάλι είτε θα τους μαυρίσουμε κανονικά (και αν δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε καθολική αποχή) ή θα τους ξαναβγάλουμε, οπότε άλλα τέσσερα χρόνια ας βρίζουμε τους εαυτούς μας.