Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Ένας Έλληνας πρόεδρος στο Ελσίνκι

Άρθρο από το περιοδικό Ovi magazine!

Τελικά ποιός κυβερνάει αυτή τη χώρα; Θυμάται κανείς την ρητορική ερώτηση του εθνάρχη Καραμανλή; Τρομακτικό αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια πολλά από όσα είπε ο εθνάρχης δεκαετίες πριν είναι ακόμα επίκαιρα, πιθανώς βοηθάει και η παρουσία του ανιψιού στο πρωθυπουργικό μέγαρο που καθημερινά επιβεβαιώνει ότι αυτή η χώρα είναι ένα τεράστιο φρενοκομείο!

Το σύνηθες για μια κυβέρνηση προ Ευρώ-εκλογών που παίζουν περισσότερο το ρόλο δημοψηφίσματος για κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρά ενδιαφέρον για τα της Ευρώπης είναι να παρουσιάζει το έργο της για το διάστημα που πέρασε σε μιας μορφής υπενθύμισης και επιβεβαίωσης. Στην Ελλάδα όλοι έχουν περάσει στο επόμενο επίπεδο, αυτό της συγκάλυψης. Συγκάλυψη για σειρά σκανδάλων που εμπλέκεται δυστυχώς με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλη η πολιτική ζωή της Ελλάδος με τους Νεοδημοκράτες να κυριαρχούν προς το παρόν. Εικοσάχρονη εμπειρία βέβαια μας υπενθυμίζει ότι ουδείς αναμάρτητος.

Και καλά η Νέα Δημοκρατία να φύγει αλλά ποιός θα τους αντικαταστήσει; Το διαφανές και αναμάρτητο ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου; Και μόνο η σκέψη φέρνει ανατριχίλες. Βέβαια υπάρχει και το ρητό, ανάμεσα στους τυφλούς διαλέγουμε τον μονόφθαλμο αλλά και πάλι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ο μονόφθαλμος; Περισσότερο για αλλήθωρος φαίνεται!

Τώρα πως μου ήρθαν αυτά, απλά προσπαθούσα να φανταστώ τι μπορεί να λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που αυτές τις μέρες επισκέπτεται την Φιλανδία στην Φινλανδή ομόλογό του Τάργια Χάλονεν. Η πρόεδρος της χώρας που την τελευταία δεκαετία καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των κρατών χωρίς διαφθορά και η Ελλάδα των Παυλίδη, Ρουσόπουλου, Εφραίμ, Siemens και ακόμα δεν ξέρουμε πόσα ακόμα μιας και κάθε βδομάδα εμφανίζεται και ένα καινούργιο σκάνδαλο που επιβεβαιώνει ότι όλες οι προκαταλήψεις για την Ελλάδα που αντιμετωπίζουμε οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για την Ελλάδα δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Ή θα μιλήσουν για επενδύσεις; Το πιθανότερο είναι οι Έλληνες να επενδύσουν στη Φιλανδία παρά οι Φινλανδοί στην Ελλάδα, άλλωστε οι επιχειρηματίες για το κέρδος τους ενδιαφέρονται! Η μήπως θα μιλήσουν για εκπαίδευση, θέματα ασφάλειας ή για τεχνολογία; Και η αναφορά και μόνο αυτών των θεμάτων φέρνει γέλια ή καλύτερα κλάματα. Όχι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ικανή και δεν έχει τους ανθρώπους που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την χώρα σε όλα τα ανωτέρω θέματα αλλά γιατί έχει μια κυβέρνηση που έχει ένα και μοναδικό σκοπό, να μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια προόδου. Για μας που ζούμε στη Φιλανδία ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Φινλανδοί έχουν ένα μόνιμο πρόβλημα αυτοεκτίμησης, ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει η σημερινή Ελλάδα του κ. Καραμανλή για να τους βοηθείσει να νιώσουν καλύτερα.

Τώρα θα μου πείτε τι θα κάνει ο Παπούλιας στη Φιλανδία. Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του ιστορίας ένας πολιτικός χαμηλών τόνων, πιστός στον ιστορικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα και τη περίοδο των σκληρών συγκρούσεων με τον σε πολλές περιπτώσεις υπερπληθωρικό Πάγκαλο φρόντιζε να κρατάει στάση αναμονής και υπομονής. Το όνομα του δεν βρέθηκε ποτέ μπλεγμένο σε σκάνδαλο και ίσως σε αυτό και να οφείλεται η επιλογή του από τον δεξιό Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου σαν εξόφληση προηγούμενου γραμματίου προς το ΠΑΣΟΚ όταν υποστήριξε τον Στεφανόπουλο.

Όμως ρυθμιστής του πολιτεύματος στην Ελλάδα είναι σχετικά ανίσχυρος και στην πράξη διακοσμητικός, έτσι ο πρόεδρος της δημοκρατίας περιορίζεται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις σε χώρες του εξωτερικού απλά για να υπενθυμίσει την ύπαρξη της Ελλάδας και πιθανώς μια σειρά από θέματα που απασχολούν διαχρονικά τις Ελληνικές κυβερνήσεις όπως το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Γι' αυτό βρίσκεται και στην Φιλανδία!

Οι Φινλανδοί βέβαια από την πλευρά τους έχουν και αυτοί το λόγο τους μιας και χρειάζονται σε δικά τους θέματα όπως θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και εργασιακής πολιτικής την υποστήριξη μέσα στην ΕΕ χωρών που όπως και η Φιλανδία βρίσκονται στην δεύτερη ταχύτητα και όχι στον κύκλο των ισχυρών. Και βέβαια όπως είπα και παραπάνω βοηθάει και την αυτοεκτίμησή τους η ύπαρξη χωρών μέσα στην ΕΕ που πιθανώς να έχουν και την ανάγκη τους!

Κατά τα άλλα ο Παπούλιας δεν είναι αυτός που κυβερνάει την Ελλάδα αλλά ο Καραμανλής με όλη την κουστωδία που αποδεικνύει αυτό που είπε ο εθνάρχης ότι η Ελλάδα είναι ένα σχιζοφρενές φρενοκομείο με Ρουσόπουλους, Παυλίδιδες και τα άλλα παιδιά!