Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Περι ΜΜΕ, ΙΚΑ και SEX

Σκοπός μου ήταν πάντα να γράφω κείμενα στα ελληνικά για το Ovi magazine μόνο όταν εχω κάτι. Ταυτόχρονα ο μέσος Έλληνας βομβαρδίζεται καθημερινά από εφημερίδες και κυρίως τηλεόρασης με κρίσεις και επικρίσεις σε κάθε θέμα ώστε ένα κείμενο δικό μου κείμενο στο Ovi magazine να μην αποτελεί επέμβαση αλλά απλά ...ένα ακόμα κείμενο!

Αυτό που φαντάζομαι με ωθεί να γράψω και πολύ περισσότερο να αναφερθώ σε τρέχοντα γεγονότα είναι αφ’ ενός η απόσταση που με χωρίζει και που μετρά σε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, αφ’ ετέρου ο τρόπος που ενημερώνομαι για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και που είναι κυρίως οι εκδόσεις των online εφημερίδων ή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν μέσω internet. οι ειδήσεις λοιπόν αποτελούνται από δυο στοιχεία αν αφήσουμε στην άκρη τα αθλητικά και περάσουμε στις καθαρά πολιτικές ειδήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό δελτίο. Για το εσωτερικό δελτίο φυσικά δεν υπάρχει άλλη σύγκριση ή πηγή άρα για το εξωτερικό δελτίο υπάρχει πληθώρα πηγών και αναφορών στο internet ώστε ακόμα και με μόνο την γνώση των αγγλικών να μπορείς να συγκρίνεις τις ειδήσεις από αυτούς που τα γνωρίζουν από ‘πρωτο χέρι.’ Και αυτό είναι γεγονός που το βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Δεν θέλω να αναφερθώ στα στραβά που βρίσκεις σε αυτή τη σύγκριση αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι συχνά σε κάνει να αμφιβάλεις και να αμφισβητείς τα όσα διαβάζεις και ακούς στο εσωτερικό δελτίο. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στα συμβάντα της τελευταίας εβδομάδας με κέντρο την δολοφονία του διοικητού του ΙΚΑ, κυρίου Γιάννη Βαρθολομαίου. Με την δολοφονία δημιουργήθηκαν δυο τάσεις στα ΜΜΕ, από την μια αυτή που ήταν έτοιμη να χωθεί ολόκληρη στην κλειδαρότρυπα και από την άλλη μια άλλη που ήθελε πάση θυσία να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του διοικητού του ΙΚΑ και των δυο εμπλεκομένων οικογενειών πάνω από όλα σχεδόν σύσσωμη η δημοσιογραφική οικογένεια αυτοανακηρύχτηκε σε προστάτη των προσωπικών δεδομένων κρίνοντας πολύ πριν από την όποια έρευνα ότι η εξωσυζυγική σχέση του διοικητού ήταν προσωπικό θέμα.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την ‘ενδοοικογενειακή’ δημοσιογραφική αντιπαράθεση είναι ότι αφ’ ενός μεν η συμμετέχοντες και στις δυο πλευρές ήταν αδιάφορης κομματικής η πολιτικής πλεύσης, έτσι ‘συντηρητικές’ και ‘προοδευτικές’ εφημερίδες και κανάλια βρέθηκαν να συμπλέουν στην υπεράσπιση των προσωπικών στοιχείων του διοικητού ενώ από την άλλη πλευρά αντίστοιχα ‘συντηρητικά’ και ‘προοδευτικά’ έντυπα και κανάλια δίναν την μάχη για την ‘ελεύθερη ενημέρωση.’ Ο τονισμός και τα εισαγωγικά είναι σωστά τοποθετημένα μιας και η ερμηνεία τους είναι καθαρά σημειολογική στη σύγχρονη Ελλάδα. Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι ίδιες ακριβώς εφημερίδες και κανάλια που με τόση μανία υπερασπίζονται σήμερα το δικαίωμα ενός δημοσίου προσώπου στη προσωπική του ζωή ένα μήνα πριν ήταν έτοιμοι να κατασπαράξουν την επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων γιατί αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα κάποιων που με ‘ψευδείς’ (αναπόδεικτο και ατεκμηρίωτο μέχρι στιγμής) δηλώσεις, είχαν αποφύγει την στράτευση. Αυτό κρύβει μιας πολλαπλής μορφής υποκρισία.

Δεν ξέρω πως είναι ο στρατός σήμερα – και δεν ξεφεύγω από το θέμα – και δεν αμφιβάλω ότι λίγα έχουν αλλάξει, πιθανώς να τρώνε λιγότερο κοτόπουλο με ρύζι, αλλά αν είναι όπως ήταν όταν υπηρέτησα εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να είχα πάρει ανάβολη ή και να μην πάω ποτέ σε αυτό το τροχοπέδη ζωής που διαρκούσε στη δική μου περίπτωση δυο χρόνια κρατώντας σε μακριά από την ζωή και αποτροχιάζοντας κάθε βλέψη επαγγελματικής αποκατάστασης για άλλο ένα τουλάχιστον. Ενώ λοιπόν τα ΜΜΕ να κοιτάξουν για την αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάτι που υποχρεωτικά περνούν όλοι οι Έλληνες άρρενες βασιζόμενο σε νομικές διατάξεις του 1920 ήταν έτοιμα με διάφορες εθνοσωτήριες κραυγές να κατασπαράξουν αυτούς που δεν κάναν τίποτα περισσότερο από αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε όλοι μας. Όσο για την θεωρεία ότι ο στρατός είναι ένα μεγάλο σχολείο εγώ προτιμώ το σχολείο που θα με μάθει κάτι περισσότερο από το ότι εχω μια νόθα αδελφούλα που την λένε βόρειο Ήπειρο ή το μόνο που πραγματικά έμαθα από την στρατιωτική μου θητεία, τάβλι! Με έκπληξη λοιπόν πριν από ένα μήνα άκουγα αυτούς που σήμερα δηλώνουν προστάτες της προσωπικής ζωής να δηλώνουν πριν ξεκινήσουν την εκπομπή τους που υπηρέτησαν (κατά σύμπτωση όλοι υπηρετήσαν στο Σουφλί και εγώ ακόμα απορώ γιατί πάντα χτυπάγαμε διπλά νούμερα αφού ήμασταν τόσοι πολλοί) και στη συνέχεια με ύφος απόλυτου τμητού να σπιλώνουν με υπονοούμενα λόγο ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ανθρώπους αδιαφορώντας για τις οικογένειες τους και τον κύκλο τους.

Επιστρέφοντας όμως στην περίπτωση του διοικητού του ΙΚΑ, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα δημόσιο πρόσωπο αλλά με έναν δημόσιο λειτουργό επιφορτισμένο με την διαχείριση δημοσίου χρήματος και με αποφάσεις που αφορούν την δημόσια υγεία, αποφάσεις που ο ίδιος και μόνο ο ίδιος έπαιρνε την ευθύνη μιας και από άλλη μια αποστροφή η διαστροφή του νόμου ο διοικητής του ΙΚΑ χαίρει της απολύτου ανεξαρτησίας όσον αφορά αποφάσεις προμηθειών. Η σχέση λοιπόν του εν λόγο διοικητή με τον σύμβουλο του επί των προμηθειών, σύμβουλο που ο ίδιος είχε επιβάλει κατά παράβαση της επιτηρίδας που διέπει το ίδρυμα μόνο σε σκέψεις και υποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει. Και στην περίπτωση του ΙΚΑ αυτές οι προμήθειες ανέρχονται σε πολλά εκατομύρια ευρώ. Έτσι λοιπόν οι όποιες σκέψεις συνωμοσιών και υποθέσεων είναι απολυτά δικαιολογημένες.

Επιστρέφοντας στις αρχικές μου σκέψεις, νομίζω ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πέσαν στη παγίδα που τα ίδια στήσαν χρόνια τώρα ακροβατώντας μεταξύ οικονομικών συμφερόντων, ψευτο-ηθικών διλημμάτων, πατριδολαγνείας (για να μην ξεχνάμε και την περίπτωση των Ιμίων που όλοι οι μεγαλοδημοσιογράφοι ήταν έτοιμοι να μας στείλουν να πολεμήσουμε την Τουρκία οχυρωμένοι πίσω από τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα και τις ‘απαλλαγές’ που τους δίνει το ‘λειτούργημα’) και ζωής πίσω από την κλειδαρότρυπα. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι ίδιοι εκπαιδεύσανε πια δυο γενιές ακροατές και αναγνώστες και τους κάνανε να ψάχνουν αυτήν ακριβώς την αμφισβητούμενη πραγματικότητα, δυστυχώς χωρίς επιστροφή!

Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2007

Για ένα μαϊμού μπουφάν και μια πρόταση μομφής ρε γαμώτο!!!

Τελικά αυτό που μας ενώνει στην Ελλάδα δεν είναι η ΝΟΚΙΑ αλλά ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Κάτι σαν Ολυμπιακός Παναθηναϊκός. Οι υπόλοιποι είναι κάτι σαν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Λάρισα, ΑΡΗΣ κλπ. την ίδια στιγμή αυτό ακριβώς που μας χωρίζει περισσότερο είναι ... ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Κάτι σαν να ταξιδεύεις Ωρωπό - Καστρί και με το που φτάνεις επιτέλους μετά από κορναρίσματα, ιδρώτα και αγωνία να ξαναγυρίζεις πίσω!

Η ίδια απόσταση από ότι φαίνεται στην αρχή χώριζε το άρθρο 16 με το άρθρο 24 αλλά με λίγη καλή προσπάθεια και από τις δυο πλευρές η απόσταση εκμηδενίστηκε και κατέληξε σε ...πρόταση μομφής δηλαδή πιάσε το αρνί και κούρευτο!!! Τώρα το μόνο που έμεινε στους πολιτικούς αρχηγούς είναι να καθίσουν αναπαυτικά και να παρακολουθήσουν το τελευταίο reality show, πίνοντας φραπέλαιο!!!

Αγαπητοί συντρεχαλητές στις μαραθωνίους του ίντερνετ μετά από χρόνια καταλήγω όλο και πιο πολύ να πιστεύω ότι ο πρώτος, πως λένε Charles I, ε λοιπόν ο Καραμανλής Ι είχε απόλυτο δίκιο, αυτή η χώρα είναι ένα τεράστιο φρενοκομείο και άντε να καταλάβει ο κάθε Φιλανδός τι συμβαίνει.

Παράλληλα με αυτά είναι και σε εξέλιξη ο αγώνας να αποκτήσει και ο κάθε νεοφιλελεύθερος Έλληνας μαϊμού μπουφάν, σε μπλε χρώμα και με διακριτό το σηματάκι του πολίστα την ώρα που τρώει την μπανάνα του συνεχίζεται από τον κ. Μιχαλολιάκο. Διαβάζοντας προσεκτικά την επιστολή που έστειλε απόστρατος αξιωματικός για την πολιτιστική έξοδο του κυρίου Μιαχαλολιάκου στην Βουλγαρία και το πολιτισμικό σοκ που προκάλεσε έμεινα με μια απορία που φαντάζομαι μοιράζονται μαζί μου και άλλα δέκα εκατομύρια Έλληνες. Τελικά τι έλεγαν οι αρχαίες γραφές του αστρολόγου; Θα γίνει αυτός ο γίγαντας πολιτισμού πρόεδρος της ΝΔ η οχι; Παράλληλα εκτός από τον να γίνεται γελοίος ο συγκεκριμένος κύριος σε βαλκανικό επίπεδο και στον ελεύθερο χρόνο του προσλαμβάνει και τα ‘δικά μας’ παιδιά στο υπουργείο άμυνας. Οποιαδήποτε άλλη του απασχόληση αγνοείται!!!

Ο πρωθυπουργός που υποχρεώθηκε από τον κύριο Παπανδρέου να αφήσει για λίγο το κρεβάτι σου στον Ωρωπό και το καλοψημένο γουρουνόπουλο που τον περίμενε – οποιαδήποτε ομοιότητα με τον θρυλικό σύντροφο του Αστερίξ είναι τελείως τυχαία, ο Οβελίξ είχε μυαλό! – και να πάει στη βουλή των Ελλήνων και τη παρασκευή και το Σάββατο και την κυριακή δημιουργώντας καινούργιο προσωπικό ρεκόρ χρόνου μακριά από τις παντόφλες του.

Δήλωση του «δεν πάμε για εκλογές» θα θεωρηθεί κλασική στο μέλλον και το λέω με βεβαιότητα χωρίς μαντικές ιδιότητες και χωρίς να εχω διαβάσει τα αρχαία ωροσκόπια που διάβασε ο κύριος Μιχαλολιάκος.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι ο Μιχαλολιάκος κατάφερε να παραγκωνίσει ακόμα και αυτόν τον γίγαντα τον Πολύδωρα. Αλλά για να επιστρέφουμε στις μαντικές ικανότητες του πρωθυπουργού ας το αφήσει καλύτερα για κάποιον άλλον γιατί η μέχρι τώρα ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα γίνουν εκλογές ήταν το σύνθημα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Και σαν να μην φτάνανε αυτά να σου στη μέση και η Κύπρος εξοργισμένη με την ...γκρίζα αντίδραση των ΗΠΑ στα όσα είπε και έκανε η Τουρκία τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τη Κύπρο και τους γείτονες της. Και βέβαια εδώ δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι, γιατί βρε αδέρφια εσείς δηλαδή τι αντίδραση περιμένατε; Εμπριμέ και καρουδάκια; Γιατί δεν μας λέτε και μας να καταλάβουμε; Δηλαδή τόσα χρόνια και ακόμη να καταλάβετε ότι οι Αμερικάνοι σας βλέπουν σε film noir και τώρα ξαφνικά περιμένετε να σας δουν σε Technicolor; Εδώ ταιριάζει πάλι το πιάσε το αυγό και κούρευτο.

Και για να τελειώσουμε νομίζατε ότι θα ξέχναγα τον Χριστόδουλο; Που θα πάει αυτό το site χωρίς την ευλογιά του πολυλογότατου και πολυπαρλαευλογημένου αρχιερέα και μιας και μιλάμε για αρχιερέα γιατί τον πείραξε αν οι παγανιστές λάτρεις του δωδεκαθέου κάναν τελετές στο ναό του Δία; Μήπως θέλει να βάλει χέρι και σε κείνο το παγκάρι;